Jablečný koláč Chryzantéma

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml kefíru nebo podmáslí
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
špetka soli
500 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
20 g čerstvého droždí
Náplň:
5-6 jablek
lžíce hnědého cukru
asi 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
skořice
hrst rozinek
1 vejce na potření a troška hnědého cukru na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme v domácí pekárně: Do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na kynuté těsto.

  2. Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu postupně vyválíme a vykrájíme kolečka.

  3. Odkrojky těsta spolu prohněteme a také vyválíme. Vyváleným zbytkem těsta vyložíme dortovou formu.

  4. Jablka přepůlíme, vybereme si asi tři hezké půlky, ty si odložíme stranou, zbytek jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vmícháme lžíci cukru, špetku skořice, pudinkový prášek a propláchnuté okapané rozinky.

  5. Strouhaná jablka navrstvíme na těsto ve formě.

  6. Odložené neoloupané půlky jablek nakrájíme na tenoučké plátky. Vezmeme vždy jedno vykrojené kolečko těsta, přiložíme plátek jablka, kolečko přepůlíme a konce z obou stran dobře k sobě přimáčkneme, utvoříme z těsta jakousi slzičku.

  7. Takto postupně zpracujeme všechna připravená kolečka. Hotové slzičky naskládáme dokola od kraje do středu na jablečnou náplň ve formě.

  8. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hnědým cukrem.

  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 - 45 minut.

  10. Před podáváním necháme dobře vychladit a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

  11. Vychlazený báječně chutná s troškou zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!