Jablečný koláč Chryzantéma
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml kefíru nebo podmáslí
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 20 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 5-6 jablek
- lžíce hnědého cukru
- asi 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
- skořice
- hrst rozinek
- 1 vejce na potření a troška hnědého cukru na posyp
Postup Jablečný koláč Chryzantéma
Postup přípravy receptu
-
Těsto uděláme v domácí pekárně: Do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na kynuté těsto.
Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu postupně vyválíme a vykrájíme kolečka.
Odkrojky těsta spolu prohněteme a také vyválíme. Vyváleným zbytkem těsta vyložíme dortovou formu.
Jablka přepůlíme, vybereme si asi tři hezké půlky, ty si odložíme stranou, zbytek jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vmícháme lžíci cukru, špetku skořice, pudinkový prášek a propláchnuté okapané rozinky.
Strouhaná jablka navrstvíme na těsto ve formě.
Odložené neoloupané půlky jablek nakrájíme na tenoučké plátky. Vezmeme vždy jedno vykrojené kolečko těsta, přiložíme plátek jablka, kolečko přepůlíme a konce z obou stran dobře k sobě přimáčkneme, utvoříme z těsta jakousi slzičku.
Takto postupně zpracujeme všechna připravená kolečka. Hotové slzičky naskládáme dokola od kraje do středu na jablečnou náplň ve formě.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hnědým cukrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 - 45 minut.
Před podáváním necháme dobře vychladit a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Vychlazený báječně chutná s troškou zakysané smetany.