Jablečno-skořicový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g piškotů
125 g másla
2 červená jablka
500 g Mascarpone
300 g bílého jogurtu
3 lžíce citronové šťávy
1/2 čajové lžičky skořice
špetku soli
balíček práškové želatiny
75 g cukru
200 g jablečné přesnídávky
2 hrsti rozinek
namočených v rumu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.

  2. Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí.

  3. Mascarpone smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.

  4. Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému.

  5. Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.

  6. Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!