Jablečno-skořicový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g piškotů
- 125 g másla
- 2 červená jablka
- 500 g Mascarpone
- 300 g bílého jogurtu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky skořice
- špetku soli
- balíček práškové želatiny
- 75 g cukru
- 200 g jablečné přesnídávky
- 2 hrsti rozinek
- namočených v rumu
Postup Jablečno-skořicový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejprve je třeba rozdrtit cukrářské piškoty – vložte je třeba do papírového sáčku a válečkem či paličkou na maso je jednoduše nadrťte. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte do něj nadrcené piškoty a hotovou směsí vystelte dno dortové formy. Ráfek dortové formy předtím obalte potravinářskou fólií, aby se dort snáze vyndával.
Sáček čiré dortové želatiny rozmíchejte podle návodu v asi 6 lžicích vody a nechte ji chvíli nabobtnat. Pak ji smíchejte s přesnídávkou a cukrem a vše za stálého míchání ohřívejte na mírném plameni na plotně, dokud se želatina zcela nerozpustí.
Mascarpone smíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, skořicí a špetkou soli a vše opatrně vyšlehejte ručním šlehačem a na závěr vmíchejte také jablečnou směs se želatinou.
Zhruba čtvrtinu krému naneste rovnoměrně na těsto na dně formy, posypte na drobné kostičky nakrájeným jedním jablkem a hrstí rozinek a navrstvěte zbytek krému.
Ten zarovnejte dohladka a dort dejte aspoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
Před podáváním jej dozdobte druhým jablkem pokrájeným na měsíčky a zbytkem rozinek.