Jablečné řezy v kakaovopomerančovém polštářku z kefíru
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na světlé těsto:
- 1 hrnek kefíru (podmáslí apod.)
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku cukru (nebo 50 g Dia sladidla na pečení)
- Tmavé těsto:
- 3 PL kvalitního kakaa na pečení
- 3 PL kefíru
- vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů
- 3 větší jablka
- hrnek = 400 ml
Postup Jablečné řezy v kakaovopomerančovém polštářku z kefíru
Postup přípravy receptu
-
Jablka nastrouháme a pokapeme troškou pomerančové šťávy.
Ve větší míse smícháme suroviny na světlé těsto a pečlivě vymícháme do hladka. Mělo by mít konzistenci jako na bublaninu.
Polovinu těsta oddělíme do jiné nádoby, smícháme kakao a kefír, ochutíme pomerančovou šťávou a touto směsí obarvíme polovinu těsta. Pokud se nám zdá tmavé těsto málo sladké, můžeme dosladit (kakao trochu sladkosti sebere).
Do světlého těsta vmícháme jablka. Troubu si předehřejeme na 200°C. Na pekáč vyložený pečicím papírem rozprostřeme nejprve polovinu světlého těsta s jablky, na to vrstvu tmavého těsta opět světlé těsto a skončíme tmavým těstem. Rozetřeme, těsta se spojí v takové mramorování.
Upečeme v troubě na 160°C cca 30 minut, ale vždy respektujeme vlastní troubu (já musím péci na 2. příčce shora a jen na 160°C, jinak bych to spálila).