Italské domácí lasagne

Recepty, Těstoviny

Suroviny

- cca 500-600 g kvalitního mletého masa (vepřové a hovězí napůl)
– hodně velký hrnec, ve kterém budete vařit omáčku
– 2,5–3 litry italského rajčatového protlaku na omáčku
– 2 velké mozzarelly
– 2 balení strouhaného parmazánu (nebo Gran Moravia, jak už jsem se zmínila, je to český výrobek a nahradí perfektně italský parmezán, pokud ho v krámě nenajdete – např. Globus, Kaufland nebo Grand Moravia obchod)
– cca 1 kg (čerstvých těstovin) lasagne (sušené doporučuji Panzani nebo Barilla, pokud najdete čerstvé jsou mnohem lepší – mají je např. v Gran Moravia obchodě v Pražské ulici Liberec a nebo malý obchůdek s italskými potravinami od magistrátu Liberec vlevo naproti kostelu), pokud ne tak ty sušené
– 250 ml bešamelu (můžete si udělat doma, pokud máte radši domácí) - (dá se sehnat také v tom malém obchůdku za radnicí Liberec viz lasagne)
– panenský olivový olej
pepř
sůl
– hranatý pekáč, klidně i ten na jedno použití – pozor musí být dost hluboký, zhruba 10 cm !
– 4 suché a čisté utěrky

Postup přípravy receptu

  1. Dejte do hrnce smažit mleté maso, posolte ho a opepřete, přidejte olivový olej (cca 3 polévkové lžíce).

  2. Až je maso hotové přidejte všechen protlak, osolte, opepřte a dejte na hrnec pokličku. Průběžně to zamíchejte a podle chuti osolte a opepřete, nechte vařit minimálně 1 hodinu na mírném ohni.

  3. Dejte vařit vodu na těstoviny - BEZ soli!

  4. Jakmile je omáčka hotová, přidejte do ní bešamel (zase záleží na chuti, bešamel tomu dodá takovou kyselejší chuť). Mmíchejte tak minutu a omáčku máte hotovou.

  5. Mezitím, co čekáte na vodu si připravte: mísu se studenou vodou, kam lasagne vložíte, abyste si nespálili ruce.

  6. Jakmile vře voda, vhoďte do ní pár kousků lasagní – cca 4 a nechte vařit asi minutu. Vyndejte lasagne – vložte na chvíli do studené vody, poté je vyndejte a rozprostřete je na 2 připravené utěrky, poté přikryjte dalšími 2 utěrkami.

  7. Až se těstoviny trošku osuší, nalijte trochu omáčky na dno vašeho připraveného hlubokého plechu (keramické mísy, nebo co používáte na pečení), na omáčku rozložte lasagne, na lasagne nalijte další vrstvu omáčky, posypte parmezánem a naházejte navrch pár kousků mozzarelly. Takhle pravidelně pokračujte dokud nenaplníte váš plech.

  8. Úplně navrchu musí končit omáčka a tu posypete hodně velkým množstvím paremzánu a mozzarelly.

  9. Dejte do trouby, doprostřed, na cca 30-40 minut péct na 200-220°C. Lasagne jsou hotové až bude vršek krásně opečený a vytvoří se na něm křupavá vrstva


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!