Hummus s karamelizovanou cibulkou

Recepty, Pomazánky

Suroviny

150 g sušené cizrny
1 červená cibule
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
1 lžička sezamové pasty Tahini
1 lžička olivového oleje
šťáva z 1/2 citrónu
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
studená voda dle potřeby
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.

  2. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleje ji orestujeme. Když začne zlátnout, zasypeme ji kávovou lžičkou cukru a ještě asi dvě minuty restujeme, aby cukr zkaramelizoval. Necháme vychladnout.

  3. Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme karamelizovanou cibulku, citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí a citronovou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!