Hummus s karamelizovanou cibulkou
Recepty, PomazánkySuroviny
- 150 g sušené cizrny
- 1 červená cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sezamové pasty Tahini
- 1 lžička olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- studená voda dle potřeby
- sůl
Postup Hummus s karamelizovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleje ji orestujeme. Když začne zlátnout, zasypeme ji kávovou lžičkou cukru a ještě asi dvě minuty restujeme, aby cukr zkaramelizoval. Necháme vychladnout.
Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme karamelizovanou cibulku, citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí a citronovou šťávou.