Hrnková cuketová buchta s celozrnnou moukou a vůní anýzu
Recepty, MoučníkySuroviny
- ۵ 1 menší cuketa (dlouhá cca 20 cm)
- ۵ 1 hrnek hladké mouky
- ۵ 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- ۵ 1,5 hrnku cukru moučka
- ۵ 2 lžíce medu
- ۵ 0,5 hrnku rostlinného oleje
- ۵ 0,5 hrnku vlažné vody
- ۵ 3 vejce
- ۵ lžíce rumu
- ۵ 2 lžičky anýzu
- ۵ vrchovatá lžička holandského kakaa
- ۵ lžička kypřícího prášku do pečiva
- ۵ špetka soli
Postup Hrnková cuketová buchta s celozrnnou moukou a vůní anýzu
Postup přípravy receptu
-
Cuketu oloupeme, vydlabeme jádřinec a nastrouháme nahrubo.
Žloutky si oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, žloutky šleháme s cukrem a medem, postupně zašleháme olej, rum a vodu. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu.
Všechnu mouku smícháme s práškem do pečiva a anýzem (buďto už mletým, nebo nemletý rozdrtíme v hmoždíři). Tuto sypkou směs přidáme do tekuté, nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Buď veškeré těsto vylijeme na plech, nebo jen jeho 2/3 a třetinu obarvíme kakaem a světlé těsto jí na plechu pocákáme.
Šoupneme do rozpálené trouby na 180°C a pečeme přibližně půl hodiny, raději vyzkoušíme špejlí.