Hrnková cuketová buchta s celozrnnou moukou a vůní anýzu

Recepty, Moučníky

Suroviny

۵ 1 menší cuketa (dlouhá cca 20 cm)
۵ 1 hrnek hladké mouky
۵ 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
۵ 1,5 hrnku cukru moučka
۵ 2 lžíce medu
۵ 0,5 hrnku rostlinného oleje
۵ 0,5 hrnku vlažné vody
۵ 3 vejce
۵ lžíce rumu
۵ 2 lžičky anýzu
۵ vrchovatá lžička holandského kakaa
۵ lžička kypřícího prášku do pečiva
۵ špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu oloupeme, vydlabeme jádřinec a nastrouháme nahrubo.

  2. Žloutky si oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, žloutky šleháme s cukrem a medem, postupně zašleháme olej, rum a vodu. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu.

  3. Všechnu mouku smícháme s práškem do pečiva a anýzem (buďto už mletým, nebo nemletý rozdrtíme v hmoždíři). Tuto sypkou směs přidáme do tekuté, nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

  4. Buď veškeré těsto vylijeme na plech, nebo jen jeho 2/3 a třetinu obarvíme kakaem a světlé těsto jí na plechu pocákáme.

  5. Šoupneme do rozpálené trouby na 180°C a pečeme přibližně půl hodiny, raději vyzkoušíme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!