Hráškové rizoto s mátou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 200 g rýže Arborio
- 750-1000 ml vývaru
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 150 g mraženého hrášku
- 100 g mladých hráškových lusků
- 20 g Parmazánu
- 50 g másla
- 1 hrst mátových lístků
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- zakysaná smetana
Postup Hráškové rizoto s mátou
Postup přípravy receptu
-
Mátu a sůl dáme do hmoždíře a utřeme do pasty. Poté vmícháme olej a odložíme stranou.
Cca 20g másla necháme rozehřát ve středně velkém hrnci. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a opékáme za občasného míchání 4–5 minut. Vsypeme rýži a za stálého míchání opékáme 1–2 minut.
Poté vlijeme prvních 250 ml vývaru, vaříme, necháme rýži absorbovat tekutinu. Tento postup opakujeme ještě 2x-3x. Celkem se rýže vaří asi 20–25 minut, pak je al dente.
Vmícháme parmazán, zbytek másla, oba typy hrášku, které jsme si předem spařili a opepříme. Část mátové pasty vmícháme a část necháme na ozdobu spolu se zakysanou smetanou.