Hrách zapečený se zelím dle SPLK

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g hrachu
670 g sterilovaného zelí
1 dl kečupu
1-2 stroužky česneku
majoránka
bobkový list
sůl
cukr (sladidlo)
kukuřičný škrob

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme minimálně na 3 hodiny hrách (já namáčela přes noc), poté uvaříme s 2 bobkovými listy tak, aby byl měkký, ale ne úplně na kaši. Nesmí v něm zůstat moc vody.

  2. Během toho si dáme do hrnce pokrájené zelí s 1/3 kyselé vody ze sklenice se zelím, přidáme cukr (dle SPLK sladidlo), sůl a podusíme asi 10-15 minut, nakonec můžeme zahustit troškou kukuřičného škrobu. Když je hrách uvařený, vmícháme zelí, kečup nebo drcená rajčata, majoránku, trochu soli a na tenké plátky nakrájený česnek.

  3. Z hrnce dáme do skleněného pekáčku (nemusí se vymazávat) a dopečeme. Záleží to na troubě, já pekla 20 minut na 125°C, pak 15 minut na 175°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!