Valihrachovo kapr podle režiséra Trošky

Recepty, Ryby

Suroviny

1 kapr (očištěný a pokrájený na podkůvky)
60-80 g másla
sůl
koření na ryby
česnek (kdo nesnáší česnek, dá nějaké ostřejší koření, třeba ďábelské apod.)
křen
1 smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Do pekáče dáme na dno v několika kusech máslo, na něj kapří řízky (osolené, okořeněné kořením na ryby, a hojně počesnekované rozdrceným česnekem). Upečeme v troubě dočervena.

  2. Mezitím nastrouháme křen podle chuti, vmícháme ho do smetany a kapra tím zalijeme. Pekáček s kaprem vrátíme do trouby a pečeme do zčervenání smetany.

  3. Kapra jsem dělala podle tohoto původního receptu režíséra Zdeňka Trošky, jen se dvěma malými změnami. Jednak jsem neměla kapří podkůvky, ale to na chuti jídlu neubralo a za druhé jsem použila smetanu na vaření (jinou jsem doma neměla), ale podle mne to také nevadilo. Pekla jsem na 175 stupňů Celsia 2 x 20 minut. Kapr v této úpravě by se hodil i k vánočnímu bramborovému salátu. Je to opravdu moc dobré (a tím česnekem a křenem opravdu nešetřete!).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!