Hovězí Wellington
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí svíčkové
- 50 g dijonské hořčice
- 400 g listového těsta
- 200 g schwarzwaldské šunky
- 50 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 500 g žampiónů krémových nebo hlívy ústřičné
- 1 cibule
- sůl
- pepř
Postup Hovězí Wellington
Postup přípravy receptu
-
Maso odblaníme (očistíme), poměrně dost osolíme a opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby se maso zatáhlo. Přendáme ho na talíř, potřeme hořčicí a dáme do lednice odpočinout (vychladnout).
Očištěné houby vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme fáš z hub, osolíme a opepříme. Smažíme tak dlouho, dokud nezbavíme houby takřka veškeré vody a necháme vychladnout.
Na potravinářskou fólií rozložíme plátky šunky tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou fólií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na 15 minut (já nechal do druhého dne).
Připravíme těsto rozválené asi na 3 mm a velké tak, abychom do něho mohli následně zabalit balíček s masem a nechat na překrytí. Okraje potřeme žloutkem.
Balíček s masem položíme na těsto a odstraníme fólii. Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje tak, aby nám štáva nemohla vytéct (můžeme zabalit a utáhnout opět pomocí potravinové fólie).
Položíme na zapékací misku a potřeme žloutkem a hřbetem nože nazdobíme, ale neprořízneme. Z vrchní strany propíchneme (4x) tak, aby mohla odcházet pára a těsto nepraskalo.
Vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 10 minut. Potom stáhneme na 180 stupňů a pečeme dalších asi 35 minut. Těsto je krásně zlatavé - vnitřní teplota masa asi 70°C.
Po vyndání z trouby necháme ještě asi 10-15 minut odpočinout, krájíme asi 3 cm plátky a servírujeme.