Hovězí špikované okurkou a špekem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Orientační množství:
- 1 kg hovězího masa dle vlastního výběru - plec, kýta atd.
- 1 menší sklenice nakládaných okurek
- cca 100 g uzeného špeku
- 2 velké cibule
- 1 lžíce + 1 lžička hořčice plnotučné
- pepř mletý
- sůl
- vývar
- jíška nebo záklechtka
Postup Hovězí špikované okurkou a špekem
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso volíme dle vlastního výběru a vlastní chuti. Lépe je vybrat kus, který je kompaktní a vyšší. Do masa uděláme ostrým nožem s úzkou delší čepelí otvory pro menší okurky a hranolky špeku, které dáme předem ztuhnout do mrazáku. Nožem projedeme na druhý konec masa a v mase s ním otočíme o 360°. Do otvorů pak vtlačíme několik menších okurek a hranolky špeku. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Pokud nemáme jistotu, že bude maso během dušení držet pohromadě, zpevníme ho provázkem, který sundáme až před krájením a podáváním.
Takto připravené maso vložíme k dozlatova osmaženým, jemně pokrájeným cibulím na drobně pokrájeném špeku (cca 70 g) a necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme plnou lžíci hořčice, krátce osmažíme, přilijeme zhruba půl litru vývaru, zaklopíme a dusíme doměkka za občasného podlití a otočení masa.
Když je maso měkké, vyndáme ho stranou a necháme 5 minut odpočinout. Pokud jsme maso zpevňovali, sundáme provázek a následně pokrájíme na plátky. Do omáčky přidáme lžičku hořčice, asi 3-4 drobně pokrájené okurky, osolíme, opepříme dle chuti, zahustíme dle požadované hustoty jíškou nebo záklechtkou a necháme provařit.
Podáváme s rýží, knedlíkem, těstovinami. Výběr přílohy dle vlastní chuti.