Hovězí pupek na česneku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězího pupku
- 2 velké palice česneku
- 20 dkg uzeného špeku
- 2 větší cibule
- sůl (špetka rychlosůl Praganda-není nutná)
- pepř
- hl. mouka
Postup Hovězí pupek na česneku
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku odblaníme a rozprostřený z vnitřní strany bohatě potřeme směsí ze soli a rozetřeného česneku z obou velkých palic. Tři díly česnekovo-solné směsi použijeme na vnitřní potření a jeden díl na vnější potření. Plát masa také hojně opepříme.
Namazaný plát hovězího pupku smotáme do tvaru rolády a převážeme režnou nití.
Maso na povrchu také potřeme směsí soli, česneku a pepře a dáme odležet na 24 hodin do lednice.
Po odležení před pečením maso zprudka opečeme v pánvi na oleji, aby se tzv. zatáhlo.
Opečené maso přendáme do římského hrnce nebo pekáče s poklicí.
Do výpeku vložíme na větší kostky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibulí na čtvrtky. Lehce necháme opéct a přidáme k masu do hrnce nebo pekáče.
Maso podlijeme vodou tak, aby bylo zcela ponořeno.
Pečeme v troubě na střední teplotu cca 2-2,5 hodiny. Po hodině pečení maso zkontrolujeme, a obrátíme.
Po upečení odstraníme z masa režnou nit, nakrájíme na plátky a necháme v teple tzv. dojít.
Výpek se špekem a cibulí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a lehce zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a zlehka 10 – 15 minut provaříme. Výbornou přílohou je houskový knedlík.