Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,5 kg hovězí oháňky
200 g slaniny
2 cibule
2 mrkve
1 bulva celeru
2 kořeny petržele
100 ml silného červeného vína dle chuti (či bílé)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 větvičky rozmarýnu
2 bobkové listy
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oháňku nasekáme podle obratlů na jednotlivé kousky a asi hodinu necháme naloženou ve studené vodě. Potom vodu osolíme, přidáme jednu rozpůlenou rozkrojenou cibuli, jednu na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a třetinu celeru, osolíme, opepříme a vaříme na nejnižší teplotě asi 3 hodiny. Vyjmeme maso a vývar udržujeme horký.

  2. V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a lžíci másla a dohněda orestujeme kousky slaniny.

  3. Poté přisypeme nasekanou cibuli, opečeme dozlatova a přidáme zbytek nakrájené kořenové zeleniny. Mícháme a opékáme, dokud zelenina nechytne barvu, a potom přilijeme víno. Necháme ho zprudka odpařit, vložíme předvařené maso a opečeme ho.

  4. Zalijeme částí připraveného vývaru, přidáme bobkový list a větvičky rozmarýnu a dusíme na nejnižší teplotě ještě asi dvě hodiny, za průběžného podlévání vývarem. Práci si zjednodušíme, vložíme-li vše do mírně vyhřáté trouby (160°C).

  5. Maso, které již odpadává od kosti, vyjmeme. Výpek se zeleninou zahustíme jíškou, kterou jsme mezitím usmažili z másla a mouky. Směs dobře provaříme, dochutíme a vyjmeme tuhé koření.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!