Hovězí na víně a kořenové zelenině
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500-600 g hovězího (kližka)
- 3 mrkve
- 1 velká petržel
- 4 cibule (čím víc, tím lépe)
- láhev kvalitního červeného vína (750ml)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- olej
- lžíce změklého másla
- velká lžíce jáhlové mouky
- sůl
- lžíce citrónové šťávy
- Na kaši
- 450 ml mléka
- 200 g instantní polenty
- 100 g másla
Postup Hovězí na víně a kořenové zelenině
Postup přípravy receptu
-
Začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalejete si kontrolní vzorek.
Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše.
Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené (do jeho výšky), budete potřebovat zhruba 0,5 l. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny.
Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.
Příprava kaše: Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.