Hovězí na šalvěji a rozmarýnu

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1,5 kg hovězího masa (plec)
10 listů čerstvé šalvěje
4 větvičky čerstvého rozmarýnu
1 velká cibule
5 plátků uzené slaniny
15 dkg uzeného špeku
olej
sůl
hladká mouka
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Pěkný špalík hovězího masa převážeme nití, aby si udrželo tvar.

  2. Nasekáme si najemno jak lísky šalvěje tak i z větviček obrané lístky rozmarýnu. Smícháme se lžící olivového oleje, aby se dokonale uvolnilo aroma bylin. Maso pro lepší chuť prošpikujeme klínky uzeného špeku.

  3. Prošpikované a převázané maso potřeme bylinkovou směsí.

  4. Do většího hrnce si dáme vyškvařit uzenou slaninu nakrájenou na drobné kousky se zbytkem špeku, který nám zbyl ze špikování.

  5. Maso opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořeno do 3/4.

  6. Necháme dusit pod poličkou na velmi mírném ohni – jen probublávat. Dusíme, dokud maso není krásně měkké, což záleží na stáří kusu. Při velmi mírném varu klidně i tři hodiny – chuti masa to neuškodí a omáčka bude velmi silná.

  7. Měkké maso vyjmeme, odstraníme nit a nakrájíme na silnější plátky. Silný vývar lehce zahustíme lžící hladké mouky rozmíchané s trochu vody a vytvoříme si lehce zahuštěnou šťávu.

  8. Přidáme oříšek másla pro lesk omáčky a ještě necháme 10 minut provařit. Podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!