Hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 300 g hovězího zadního masa
- 2 větší cibule
- 200 ml červeného suchého vína
- 1 středně velká mrkev
- 50 g celeru
- 1 menší kořenová petržel
- hovězí vývar
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- tymián
- bobkový list
- sůl
- pepř
Postup Hovězí maso na víně s kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na drobné kousky cca 1 cm velké. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky. Maso nakrájíme o velikosti sousta.
Do hlubší pánve nebo kastrolu nalijeme 2 lžíce oleje a začneme restovat cibuli. Cibuli restujeme pozvolna, dohněda. Opravdu se se smažením neunáhlujte a cibuli dejte čas. Až cibule zhnědne, přidejte nakrájenou zeleninu a zvyšte plamen. Restujte asi 3 minuty, poté zeleninu odsuňte ke straně pánve a vložte dovnitř maso. Míchejte, dokud se maso nezatáhne.
Poté přidejte jemně nasekaný česnek, tymián, bobkový list, pepř a sůl a vše společně promíchávejte asi minutu. Zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte a zalijte červeným vínem. Dále míchejte. Když směs zhoustne a začne se lehce připalovat, přilijte asi dvě naběračky (150 ml) hovězího vývaru. Maso by mělo být z velké části ponořené. Zamíchejte, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte, dokud maso nezměkne – tedy 2 hodiny a více. Vždy, když se vypaří část tekutiny, podlijte opět vývarem.