Pohanka se slaninou a fazolkami

Recepty, Luštěniny

Suroviny

100 g pohanky
vývar
150 g zelených fazolek - čerstvých či mražených
cca 100 g anglické slaniny nebo Váhalovy, moravské...
3 stroužky česneku
olej nebo sádlo
sůl
pepř mletý
tymián nebo majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dle návodu na obalu vývarem (lze jen vodou) a vaříme cca 12 minut doměkka. Lze ji vařit i kratší dobu a nechat ji pod poklicí a v teple takzvaně dojít.

  2. Fazolky spaříme v osolené vroucí vodě a na cedníku je necháme okapat.

  3. Na pánvi s troškou oleje nebo sádla necháme osmažit na kostičky pokrájenou slaninu, pak přisypeme fazolky, které smažíme jen na skus a ke konci smažení přidáme i najemno nasekaný česnek, který necháme rozvonět. Kdo má rád vůni bylinek, může s česnekem přidat i pár lístků čerstvého tymiánu nebo majoránku.

  4. Do pánve nasypeme hotovou pohanku, promícháme, dochutíme solí, pepřem a podáváme.

  5. Před podáváním můžeme posypat osmaženou cibulkou nebo čerstvě nasekanou petrželkou či pažitkou.

  6. Pokud chceme zdravější verzi, použijeme místo slaniny šunku a nebo můžeme uzeninu zcela vynechat a nahradit jí třeba šmakounem, tofu... a podávat tak pohanku s fazolkami jako bezmasý pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!