Hovězí líčka nadivoko
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězích líček
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce
- snítka rozmarýnu
- olej na naložení masa
- 1 malý rajský protlak
- 4 cibule (nejlépe je dávat množství cibule podle váhy masa-kvůli pěkné barvě)
- červená sypká maďarská paprika
- 150 ml červeného vína (Rulandské apod.)
- sádlo
- čerstvý mletý pepř
- sůl
- vývar z hovězí harfy
- zelená petrželová nať
- 2 zelené papriky
- domácí chlebová strouhanka na zahuštění podle potřeby
- 5 žampionů
- 1 PL domácích sušených rajčátek
Postup Hovězí líčka nadivoko
Postup přípravy receptu
-
Maso kuchyňsky upravíme, nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm, přidáme kuličky pepře, kuličky nového koření, jalovec, snítku rozmarýnu, zakápneme olejem, promícháme a necháme přes noc odležet.
Na druhý den pokrájíme připravené cibule na drobné kostičky, vložíme do větší nádoby. Maso zprudka opečeme na rozehřátém sádle - pěkně dohněda. Zasypeme červenou maďarskou paprikou. Do tohoto základu vložíme opéci naložené maso.
Maso restujeme pěkně ze všech stran, dokud nepustí všechnu šťávu. Přidáme malý rajský protlak a stále mícháme. Když se maso zatáhne a pustí dostatečné množství šťávy, podlijeme jej vývarem z hovězí harfy, zamícháme, zastříkneme červeným vínem a vložíme s nádobou do rozehřáté trouby na 180 stupňů a necháme dusit pod pokličkou v troubě cca 90 -100 minut). V tlakovém hrnci dusíme líčka cca 45 minut.
Podle potřeby podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, vložíme pokrájené proužky zelené papriky, pokrájené čerstvé houby, sušená rajčátka a podusíme ještě chvíli doměkka. Dochutíme solí,pepřem a sušenou drcenou chilli papričkou.
Sosík s líčky je dost hustý, má krásnou kolagenovou šťávu, ale můžeme ho ještě podle potřeby zahustit domácí chlebovou strouhankou. Hotová líčka na talíři posypeme nakrájenou zelenou petrželkou. Podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží (knedlíkem).