Hovězí líčka na tmavém pivě a kořenové zelenince

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 ks hovězích líček (po 150-200 g)
100 g špeku (nejlépe domácího - z komína)
200 ml černého piva (osvědčený je Kozel)
masový vývar (horký)
1-2 lžíce másla (přepuštěného)
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/2 celerové bulvy (podle velikosti)
1-2 cibule
2 lžíce tekutého medu
4 lžíce rajského protlaku
1 bobkový list
1 špetka sušeného tymiánu
1 špetka sušeného rozmarýnu
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na přepuštěném másle necháme rozehřát na nudličky pokrájený špek a vložíme maso. Opečeme z obou stran dozlatova, až se maso zatáhne. Maso vyjmeme a do výpeku vsypeme hrubě krájenou cibuli a ostatní zeleninu - mrkev, petržel, celer - nakrájenou na kousky velikosti sousta. Restujeme asi 10 minut a poté přidáme med, dobře promícháme a přidáme rajský protlak. Vše společně restujeme, až suroviny získají tmavší barvu.

  2. Následně vrátíme maso, podlijeme tmavým pivem a necháme probublat, až šťáva opět zhoustne. Pak zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn a přikryjeme pokličkou. Snížíme teplotu na minimum a za občasného promíchání necháme mírně dusit 3-4 hodiny.

  3. Šťávu není již potřeba zahušťovat - zhoustne během dušení, možná bude zapotřebí ji jen trochu dochutit solí či pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!