Hovězí líčka na tmavém pivě a kořenové zelenince
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 ks hovězích líček (po 150-200 g)
- 100 g špeku (nejlépe domácího - z komína)
- 200 ml černého piva (osvědčený je Kozel)
- masový vývar (horký)
- 1-2 lžíce másla (přepuštěného)
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1/2 celerové bulvy (podle velikosti)
- 1-2 cibule
- 2 lžíce tekutého medu
- 4 lžíce rajského protlaku
- 1 bobkový list
- 1 špetka sušeného tymiánu
- 1 špetka sušeného rozmarýnu
- pepř
- sůl
Postup Hovězí líčka na tmavém pivě a kořenové zelenince
Postup přípravy receptu
-
Maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na přepuštěném másle necháme rozehřát na nudličky pokrájený špek a vložíme maso. Opečeme z obou stran dozlatova, až se maso zatáhne. Maso vyjmeme a do výpeku vsypeme hrubě krájenou cibuli a ostatní zeleninu - mrkev, petržel, celer - nakrájenou na kousky velikosti sousta. Restujeme asi 10 minut a poté přidáme med, dobře promícháme a přidáme rajský protlak. Vše společně restujeme, až suroviny získají tmavší barvu.
Následně vrátíme maso, podlijeme tmavým pivem a necháme probublat, až šťáva opět zhoustne. Pak zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn a přikryjeme pokličkou. Snížíme teplotu na minimum a za občasného promíchání necháme mírně dusit 3-4 hodiny.
Šťávu není již potřeba zahušťovat - zhoustne během dušení, možná bude zapotřebí ji jen trochu dochutit solí či pepřem.