Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1000 g hovězích líček
- 300 ml černého piva
- 2 lžičky sušené šalvěje
- 10 lístků čerstvé šalvěje
- 150 g špeku Mangalica
- 200 g hříbků (měla jsem mražené)
- 2-3 cibule
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce sádla
- čerstvě drcený pepř
- sůl
- hovězí vývar dle potřeby (příp. gel.bujon)
Postup Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách
Postup přípravy receptu
-
Líčka kuchyňsky upravíme, překrájíme na plátky a okraje nařízneme. Řádně opepříme a posypeme sušenou šalvějí.
Do vhodné pánve dáme sádlo, rozpálíme a maso zprudka orestujeme z každé strany cca 5 min, aby se pěkně zatáhlo. Odložíme stranou.
V téže pánvi pak osmahneme špíček nakrájený na kostičky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout.
Přidáme hořčici a zalijeme pivem.
Přidáme trochu vývaru, případně dáme bujon, osolíme, opepříme, necháme krátce projít varem.
Maso osolíme a dáme do nádoby, ve které budeme následující den připravovat. Zalijeme marinádou, klidně teplou.
Po vychladnutí přiklopíme a dáme do lednice marinovat. Dáme si dvojku vínka a jdeme odpočívat k televizi.
Už je ráno... troubu předehřejeme na 200 st. (dolní + spodní ohřev) a za občasného podlévání a obracení masa dusíme - pečeme cca 1,5 hod.
Pak teplotu snížíme na 150 st., přidáme hříbky a nasekanou šalvěj. Podle stáří Milky necháme dodělat doměkka.
Štávu dle potřeby zredukujeme nebo můžeme zahustit. Já nechala jen zredukovat. Jako příloha se hodí např. rýže, ale jistě by byl dobrý i knédl... nebo co chcete.