Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1000 g hovězích líček
300 ml černého piva
2 lžičky sušené šalvěje
10 lístků čerstvé šalvěje
150 g špeku Mangalica
200 g hříbků (měla jsem mražené)
2-3 cibule
1 lžíce hořčice
2 lžíce sádla
čerstvě drcený pepř
sůl
hovězí vývar dle potřeby (příp. gel.bujon)

Postup přípravy receptu

  1. Líčka kuchyňsky upravíme, překrájíme na plátky a okraje nařízneme. Řádně opepříme a posypeme sušenou šalvějí.

  2. Do vhodné pánve dáme sádlo, rozpálíme a maso zprudka orestujeme z každé strany cca 5 min, aby se pěkně zatáhlo. Odložíme stranou.

  3. V téže pánvi pak osmahneme špíček nakrájený na kostičky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout.

  4. Přidáme hořčici a zalijeme pivem.

  5. Přidáme trochu vývaru, případně dáme bujon, osolíme, opepříme, necháme krátce projít varem.

  6. Maso osolíme a dáme do nádoby, ve které budeme následující den připravovat. Zalijeme marinádou, klidně teplou.

  7. Po vychladnutí přiklopíme a dáme do lednice marinovat. Dáme si dvojku vínka a jdeme odpočívat k televizi.

  8. Už je ráno... troubu předehřejeme na 200 st. (dolní + spodní ohřev) a za občasného podlévání a obracení masa dusíme - pečeme cca 1,5 hod.

  9. Pak teplotu snížíme na 150 st., přidáme hříbky a nasekanou šalvěj. Podle stáří Milky necháme dodělat doměkka.

  10. Štávu dle potřeby zredukujeme nebo můžeme zahustit. Já nechala jen zredukovat. Jako příloha se hodí např. rýže, ale jistě by byl dobrý i knédl... nebo co chcete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!