Hovězí krk na karamelizované mrkvi a šalotkách v pomalém hrnci
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1 kg hovězího krku
- 10 dkg uzené slaniny (část na špikování, část na šťávu)
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 6 mrkví
- 1/2 středního celeru
- 10 menších šalotek
- 1 lžíce dijonské hořčice s medem
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 pyramida koření na svíčkovou (Vitana)
- 350 ml vody
- sůl
- pepř
Postup Hovězí krk na karamelizované mrkvi a šalotkách v pomalém hrnci
Postup přípravy receptu
-
Na sporák si dáme keramickou nádobu pomalého hrnce (ujistěte se, že právě vaše nádoba je na tohle vhodná - ne všechny na sporák mohou), rozehřejeme a dáme na olej orestovat část slaniny, která nám zbyla ze špikování hovězího krku.
Až špek zesklovatí, přidáme na větší špalíky nakrájenou mrkev, celé šalotky a celer na kostičky, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
Poté přidáme našpikované, osolené a opepřené maso, které nechámeme zatáhnout ze všech stran.
Pak přidáme hořčici, protlak a necháme také zarestovat.
Až má vše pěkně hnědou barvu, podlijeme vodou, přidáme pyramidku koření, dle chuti osolíme a opepříme šťávu a předěláme z plotny.
Dáme pomalit na II.stupeň HIGH 6 hodin.
Maso podáváme nakrájené na plátky, aby vynikla struktura špikování.
Podávala jsem jak se šťouchanými bramborami, tak s těstovinami - prostě dle chuti.. P.S. Brambory mi k tomu sedly víc:-)