Hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího šálu z mladého býčka (část hovězího zadního, ale ne úplně tak libová jako na roštěnky nebo svíčkovou)
6 ks velkých cibulí
0,5 l piva (dala jsem Birell, ale může být jakékoliv 10°, třeba i černé, bude tím tmavší barva guláše)
1 lžička hrubozrnné soli
3 lžičky rajského protlaku
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky mletého chilli
1 lžička uzené mleté papriky
1,5 lžíce sladké mleté papriky
cca 0,5-0,75 l vody
1 velká strouhaná brambora
2 lžíce másla
3 lžíce slunečnicového oleje

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na rozpáleném másle společně s olejem orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (asi 10 min, dokud lehce nezhnědne), pak přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a společně dusíme dalších 10 min.

  2. Přídáme rajský protlak a koření (drcený kmín, chilli, uzenou a sladkou papriku), osolíme, zalijeme pivem a necháme pod pokličkou chvíli dusit. Pak dolijeme vodou a dále dusíme cca 2 hod mírným klokotem.

  3. Cca 10 min před koncem vaření zahustíme guláš najemno nastrouhanou bramborou, necháme rozvařit a pak případně ještě dochutíme.

  4. Měla jsem v plánu nakonec přidat drcený česnek, ale guláš už chutnal sám o sobě tak dobře, že jsem ho česnekem nekazila, ale kdo má rád, může ho přidat na závěr vaření a nebo posypat hotový guláš čerstvým nadrobno pokrájeným česnekem přímo do talíře.

  5. Jako příloha je ideální čerstvý chléb, houskový či karlovarský knedlík a samozřejmě pivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!