Hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězího šálu z mladého býčka (část hovězího zadního, ale ne úplně tak libová jako na roštěnky nebo svíčkovou)
- 6 ks velkých cibulí
- 0,5 l piva (dala jsem Birell, ale může být jakékoliv 10°, třeba i černé, bude tím tmavší barva guláše)
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 3 lžičky rajského protlaku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1,5 lžíce sladké mleté papriky
- cca 0,5-0,75 l vody
- 1 velká strouhaná brambora
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce slunečnicového oleje
Postup Hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou
Postup přípravy receptu
-
V hrnci na rozpáleném másle společně s olejem orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (asi 10 min, dokud lehce nezhnědne), pak přidáme na kostky pokrájené hovězí maso a společně dusíme dalších 10 min.
Přídáme rajský protlak a koření (drcený kmín, chilli, uzenou a sladkou papriku), osolíme, zalijeme pivem a necháme pod pokličkou chvíli dusit. Pak dolijeme vodou a dále dusíme cca 2 hod mírným klokotem.
Cca 10 min před koncem vaření zahustíme guláš najemno nastrouhanou bramborou, necháme rozvařit a pak případně ještě dochutíme.
Měla jsem v plánu nakonec přidat drcený česnek, ale guláš už chutnal sám o sobě tak dobře, že jsem ho česnekem nekazila, ale kdo má rád, může ho přidat na závěr vaření a nebo posypat hotový guláš čerstvým nadrobno pokrájeným česnekem přímo do talíře.
Jako příloha je ideální čerstvý chléb, houskový či karlovarský knedlík a samozřejmě pivo.