Houbovo - masové koule s rajčatovou omáčkou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

400 g nakrájených čerstvých shiitake hub
200 g nakrájených hnědých žampiónů (či např. portobello)
1 malá cibule
4 stroužky česneku
1/4 hrnku olivového oleje
1,5 lžíce sezamového oleje (nebo více olivového)
2 lžíce kvalitní sójové omáčky
1 lžička nadrcených fenyklových semínek
1 lžička kremžské hořčice
sušená cibule
uzená paprika (či sladká/lahůdková)
2/3 hrnku sójového granulátu
2/3 hrnku seitanfixu (pšeničného lepku - např. ve zdravých výživách je k dostání celkem běžně)
1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 140°C a plech vyložte pečícím papírem. Houby očistěte a včetně nožiček nakrájejte na plátky (3 - 5 mm silné). Cibuli a 2 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Spolu s houbami dejte do větší mísy, přidejte 1/4 hrnku olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce sezamového oleje, fenykl, hořčici, vrchovatou lžičku uzené papriky a vrchovatou lžičku sušené cibule. Dobře promíchejte, aby byly všechny houby obalené, přendejte na plech, vložte do trouby a pečte asi 20 minut.

  2. Po vyndání nechte krátce vychladnout, poté ve dvou dávkách krátce rozmixujte v mixéru (resp. robotu - food processoru) na malé kousky (směs by neměla být na kaši).

  3. Sójový granulát zalijte 4-mi lžícemi horké vody a 1 lžíci sójovky. Krátce promíchejte, poté spolu s houbovou směsí přendejte do větší mísy. Přidejte seitanfix, škrob, 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, dva rozmačkané stroužky česneku, 1 lžičku uzené papriky a dle chuti sůl a čerstvý pepř. Dobře promíchejte rukou a dle potřeby přidejte více seitanfixu. Směs by měla být měkká, ale měly by se z ní dát dobře tvarovat kuličky.

  4. Plech vyložený pečícím papírem lehce vymažte olejem. Z těsta rukama tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku a klaďte na plech. Když jsou všechny hotové, potřete je lehce olejem (příp. postříkejte olejem ve spreji), vložte do trouby a na 150°C pečte přibližně 60 minut. Po vyndání z trouby nechte kuličky krátce vychladnout, chladnutím se ještě více zpevní. Podávejte například se špagetami a rychlou rajčatovou omáčkou (je mezi mými recepty).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!