Houbové knedlíky se sýrem a česnekem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 250 g směsi lesních hub
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 4 rohlíky
- 4 PL dětské krupičky
- strouhanka
- 100 g strouhaného Eidamu (Nivy, Goudy podle možnosti a chuti)
- zelená petrželka
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- pepř
Postup Houbové knedlíky se sýrem a česnekem
Postup přípravy receptu
-
Houby nasekáme na malé kousky a chvilku podusíme (protože jsem použila zamrazené houby, krájené na plátky, povařila jsem je chvíli v mikrovlnce a následně rozmělnila na menší kousky šťouchadlem na brambory).
Zatímco houby chladnou, nakrájíme rohlíky na kostičky, dáme do mísy, přidáme mléko s rozšlehaným vejcem a necháme pečivo vsáknout tekutinu. Přidáme houby, krupičku, strouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou, dochutíme pepřem a kmínem a dosolíme (v případě, že jsme použili nivu, jsme se solením opatrní!)Těsně před vařením ještě dobře zapracujeme kypřící prášek.
Ze směsi tvarujeme mokrýma rukama kulaté knedlíky (abych je měla stejně velké, používám už léta na nabírání těsta z mísy zmrzlinovou naběračku, jde to moc dobře a rychle.
Zaváříme do vroucí osolené vody a vaříme cca 10 minut.
Na talířích poléváme rozpuštěným máslem, popř. ještě posypeme trochou sýra. Podáváme jako samostatné jídlo se zeleninovou oblohou, nebo s kompotem - výtečný je v tomto případě švestkový!! Lze podávat i jako přílohu k jemným smetanovým omáčkám (třeba s krůtím ragú-viz.pozn.)