Houbová omáčka se zeleninou - bez masa a mouky

Recepty, Omáčky

Suroviny

300 g čerstvých lesních hub
50 g másla
lžička oleje
1 cibule
200 g oloupané mrkve
150 g očištěného celeru
6 kuliček nového koření nebo nové koření mleté
6 kuliček pepře nebo mletý pepř
2 bobkové listy
200 ml smetany ke šlehání
vývar dle požadované hustoty omáčky
1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
ocet dle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle s olejem a kořením lehce dozlatova. Kdo chce, může dát koření do čajítka nebo kousku gázy, případně použít koření mleté, aby kuličky nemusel z omáčky nakonec vybírat, i když to nic těžkého není. Poté přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a dále smažíme do rozvonění zeleniny. Pak vmícháme na plátky nebo kostičky pokrájené houby, které ještě se zeleninou smažíme do povadnutí.

  2. Směs osolíme, zalijeme smetanou a za občasného promíchání dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny. Pak přidáme cukr, promícháme, přilijeme vývar do požadované hustoty omáčky a přivedeme k varu. Dle chuti přidáváme po lžičkách ocet, necháme provařit, vyndáme koření, případně ještě osolíme a opepříme.

  3. Podáváme nejlépe s knedlíkem, ale klidně i s bramborem. Kdo se neobejde bez masa, které opravdu není nutné, může omáčku doplnit plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa, například z polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!