Houbová omáčka se zeleninou - bez masa a mouky
Recepty, OmáčkySuroviny
- 300 g čerstvých lesních hub
- 50 g másla
- lžička oleje
- 1 cibule
- 200 g oloupané mrkve
- 150 g očištěného celeru
- 6 kuliček nového koření nebo nové koření mleté
- 6 kuliček pepře nebo mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 200 ml smetany ke šlehání
- vývar dle požadované hustoty omáčky
- 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
- ocet dle chuti
- sůl
Postup Houbová omáčka se zeleninou - bez masa a mouky
Postup přípravy receptu
-
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle s olejem a kořením lehce dozlatova. Kdo chce, může dát koření do čajítka nebo kousku gázy, případně použít koření mleté, aby kuličky nemusel z omáčky nakonec vybírat, i když to nic těžkého není. Poté přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a dále smažíme do rozvonění zeleniny. Pak vmícháme na plátky nebo kostičky pokrájené houby, které ještě se zeleninou smažíme do povadnutí.
Směs osolíme, zalijeme smetanou a za občasného promíchání dusíme pod poklicí do změknutí zeleniny. Pak přidáme cukr, promícháme, přilijeme vývar do požadované hustoty omáčky a přivedeme k varu. Dle chuti přidáváme po lžičkách ocet, necháme provařit, vyndáme koření, případně ještě osolíme a opepříme.
Podáváme nejlépe s knedlíkem, ale klidně i s bramborem. Kdo se neobejde bez masa, které opravdu není nutné, může omáčku doplnit plátkem vařeného hovězího nebo vepřového masa, například z polévky.