Houbová bramborka s citronovým zástřikem
Recepty, PolévkySuroviny
- 750 g brambor nakrájených na kousky
- 250 g sušených a včas namočených hub (30 minut stačí)
- 1,5 litru vývaru cca 0,5 l na namočení hub
- Na jíšku:
- 100 g tuku
- 200 g hladké mouky
- 1/2 cibule
- 4 stroužky česneku
- Dále:
- 300 ml mléka
- citronová šťáva dle chuti (jen pár kapek, opatrně)
- pepř
- sůl
- mletý kmín dle chuti
Postup Houbová bramborka s citronovým zástřikem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme cibulovo česnekovou jíšku: Na rozehřátém tuku necháme rozvonět cibuli, nakrájenou nadrobno a česnek, nakrájený na plátky. Přidáme po troškách mouku a pečlivě ode dna mícháme. Musí se vytvořit hustá, pevná, kouskovitá konzistence. Po troškách vlijeme asi 300 ml vývaru a stále mícháme a necháváme probublávat. Utvoří se hustá kaše, kde jsou jen znát kousky cibule a česneku, provaříme asi 7 minut, pak vlijeme, opět za stálého míchání, zbytek vývaru, promícháme.
Přidáme brambory a houby i s vodou, ve které se namáčely. Opepříme, okmínujeme, osolíme a necháme probublávat 20 minut. Občas zamícháme ode dna.
Přilijeme mléko, ještě asi 3 minutky properlíme a stříkneme citronovou šťávu. Měla by jen podpořit chuť hub, ne polévku okyselit.
Čerpala jsem ze své kuchařky a překvapilo mě, že citronová šťáva opravdu víc zvýraznila houbovou chuť a plně nahradila majoránku, kterou jsem nedala úmyslně. Lze samozřejmě přidat i petrželku, či pažitku. Tentokrát jsem bylinky nedávala schválně chtěla jsem zachovat čistou houbovo bramborovou chuť.