Houbová bramborka s citronovým zástřikem

Recepty, Polévky

Suroviny

750 g brambor nakrájených na kousky
250 g sušených a včas namočených hub (30 minut stačí)
1,5 litru vývaru cca 0,5 l na namočení hub
Na jíšku:
100 g tuku
200 g hladké mouky
1/2 cibule
4 stroužky česneku
Dále:
300 ml mléka
citronová šťáva dle chuti (jen pár kapek, opatrně)
pepř
sůl
mletý kmín dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme cibulovo česnekovou jíšku: Na rozehřátém tuku necháme rozvonět cibuli, nakrájenou nadrobno a česnek, nakrájený na plátky. Přidáme po troškách mouku a pečlivě ode dna mícháme. Musí se vytvořit hustá, pevná, kouskovitá konzistence. Po troškách vlijeme asi 300 ml vývaru a stále mícháme a necháváme probublávat. Utvoří se hustá kaše, kde jsou jen znát kousky cibule a česneku, provaříme asi 7 minut, pak vlijeme, opět za stálého míchání, zbytek vývaru, promícháme.

  2. Přidáme brambory a houby i s vodou, ve které se namáčely. Opepříme, okmínujeme, osolíme a necháme probublávat 20 minut. Občas zamícháme ode dna.

  3. Přilijeme mléko, ještě asi 3 minutky properlíme a stříkneme citronovou šťávu. Měla by jen podpořit chuť hub, ne polévku okyselit.

  4. Čerpala jsem ze své kuchařky a překvapilo mě, že citronová šťáva opravdu víc zvýraznila houbovou chuť a plně nahradila majoránku, kterou jsem nedala úmyslně. Lze samozřejmě přidat i petrželku, či pažitku. Tentokrát jsem bylinky nedávala schválně chtěla jsem zachovat čistou houbovo bramborovou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!