Hamburger s hranolky
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g Hovězí maso
- 2 ks hamburgrové housky
- dijonska hořčice
- kečup
- 4 plátky anglická slanina (plátky)
- 1 hlávka ledový salát
- 2 plátky sýr cheddar
- 1 ks rajče
- 1 ks červená paprika
- Připravíme si zeleninu. Rajče nakrájíme na tenčí kolečka, stejně jako cibuli. Oddělíme list ledového salátu cibule.
- hranolky:
- 750 g brambor
- 1 ČL koření gyros
- 2 PL olivového oleje extra virgin
Postup Hamburger s hranolky
Postup přípravy receptu
-
Základem úspěchu dobrého burgeru (samozřejmě kromě masa) je kvalitní bulka. Proto neváhejte a kupte tu nejlepší, kterou seženete. Maso použijeme čistě hovězí - ne míchané! Buď si necháme namlít u řezníka nebo koupíme v supermarketu ve vaničce. Maso podle chuti opepříme, osolíme, přidáme špetku chilli a vymodelujeme do kruhovitého tvaru. Ze zkušenosti doporučuji o dost větší než je velikosti bulky (maso se pečením smrskne).
Připravíme si zeleninu. Rajče nakrájíme na tenčí kolečka, stejně jako cibuli. Oddělíme list ledového salátu.
Bulku na hamburger horizontálně rozkrojíme tak, aby nebyla žádná ze dvou částí tenká a nedošlo tak při konzumaci k jejímu rozdrobení.
K tepelné úpravě masa použijeme grilovací pánev, v lepším případě gril. Maso zprudka opečeme z každé strany. Souběžně s ním necháme opékat plátky slaniny. Pokud máme možnost, na chvilku dáme opékat i části bulky, aby byla křupavější.
Obě vnitřní části připravené bulky namažeme dijónskou hořčicí, přidáme pár kapek kečupu. Nyní začneme skládat samotný burger dohromady. První vrstvou je ledový salát a část nakrájené cibule. Na salát položíme první maso (na kterém při opékání ke konci necháme chvilku rozpékat plátek sýra).
Mezi plátky masa můžeme přidat trochu hořčice a kečupu. Dle chuti můžeme přidat zeleninu, na kterou následuje druhý kus masa. Na ten tentokrát naklademe opečenou slaninku, opět pár koleček cibule a rajčata. Vše pěkně přiklopíme horním dílem bulky a podáváme. U burgrů samozřejmě nesmíme zapomenout přikládat ubrousky.
Vhodnou přílohou k hovězímu hamburgeru jsou hranolky, ale stačí jich jen malé množství. Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky, které propereme ve vodě a osušíme v utěrce. Pak je vložíme do hrnce Actifry, přidáme olej, ve kterém jsme rozmíchali koření a zapneme na 30 min. Po ukončení cyklu ihned podáváme dobrou chuť!