Celozrnný chleba se záparou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 25 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 160 g vody
- 100 g žitné mouky celozrnné jemné
- 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- – smícháme dohromady a zakryté necháme 10-14 hodin prokvasit.
- Zároveň uděláme záparu:
- 200 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- lžíce lněného semínka
- – za stálého míchání zalijeme 230 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Působením enzymů bude zvýrazněná chuť chleba, těsto lépe pokyne a chleba bude mít i tmavší střídku.
- Dále:
- 2 lžičky soli
- 1-2 lžičky drceného kmínu
- 150 g hladké mouky
Postup Celozrnný chleba se záparou
Postup přípravy receptu
-
Z vykvašeného (a nakynutého) kvásku, zápary, soli, kmínu a hladké mouky vymísíme těsto, které necháme nakynout o polovinu (až 2/3). Je volnější, kyne poměrně rychle.
Připravené těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky. Obě kynutí (jak těsta, tak bochníku,) jsou relativně rychlá, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou.
Vykynutý bochník vyklopíme do nahřáté remosky, nařízneme a upečeme – remosku je třeba předem malinko vymáznout nebo na dno položit papír na pečení. Kdo remosku nemá, samozřejmě může upéct v troubě.