Golubce (plněné zelné listy) II.
Recepty, Mleté masoSuroviny
- bílé hlávkové zelí
- Masová náplň:
- 750 g mletého masa (mix nebo hovězí)
- 1 menší cibule
- 1 PL sladké papriky
- mletý pepř, sůl
- Dále:
- 2 cibule
- 1 velký rajčatový protlak
- 1 zakysaná smetana
- 8-10 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- olej
Postup Golubce (plněné zelné listy) II.
Postup přípravy receptu
-
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce.
Žebra seřízneme, aby se závitky lépe motaly. Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespodu a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařili hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200 °C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetanu, rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Vrátíme závitky do nádoby a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.