Jablkové kynuté kostky

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 ml (g) vody
100 g změklé Hery
žloutek
80 g cukru
2 lžičky citrónové šťávy
2 lžičky citrónové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g droždí
Náplň:
strouhaná jablka
rozinky
cukr
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme tenký plát.

  3. První plát uložíme na plech s pečícím papírem, poklademe strouhanými jablky, rozinkami, posypeme cukrem a skořicí a to vše zakryjeme druhým plátem těsta. Okraje přimáčkneme, aby při pečení nevytekla šťáva a celý koláč necháme asi 30 minut kynout.

  4. Povrch pak lehce potřeme zbylým bílkem nebo rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180-190°C/25-30min).

  5. Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme pocukrovaný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!