Jablkové kynuté kostky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 ml (g) vody
- 100 g změklé Hery
- žloutek
- 80 g cukru
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky citrónové kůry
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 21 g droždí
- Náplň:
- strouhaná jablka
- rozinky
- cukr
- skořice
Postup Jablkové kynuté kostky
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme tenký plát.
První plát uložíme na plech s pečícím papírem, poklademe strouhanými jablky, rozinkami, posypeme cukrem a skořicí a to vše zakryjeme druhým plátem těsta. Okraje přimáčkneme, aby při pečení nevytekla šťáva a celý koláč necháme asi 30 minut kynout.
Povrch pak lehce potřeme zbylým bílkem nebo rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180-190°C/25-30min).
Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme pocukrovaný.