Frgálový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 90 g cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- 125 g změklého másla
- 20 g droždí
Postup Frgálový dort
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto. Nebo z části vody, cukru, celého množství droždí a trochy mouky uděláme kvásek, po jeho vykynutí přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 5 částí a každou vyválíme na velikost rozpínací dortové formy. Formu vymastíme máslem, vložíme první placku těsta, potřeme ji povidly, můžeme posypat mletými ořechy a přiložíme další placku těsta. Každou vrstvu těsta takhle potřeme a lehce posypeme ořechy, poslední přiložíme a necháme suchou.
Po nakynutí dortu potřeme povrch zbylým bílkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme upéct – vložíme do trouby vyhřáté na 170°C, pečeme asi 30 minut, pak teplotu ještě snížíme a dort dopečeme. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je propečený a pokud ano, necháme ho částečně zchladnout ve formě a teprve pak z ní vytáhneme. Čerstvě upečený, ještě horký, můžeme potřít rozpuštěným máslem nebo směsí másla a rumu – povrch zvláční.