Francouzský křehký jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 lžičky meruňková marmeláda
- 1 balíček vanilkový cukr
- 1 ks jablko
- 0,5 lžičky rum
- 1 ks vejce
- 1 špetka sůl
- 75 g máslo
- 40 g cukr
- 130 g hladká mouka
- 3 lžíce chladná voda
Postup Francouzský křehký jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl hodiny až 1 hodinu odpočinout v lednici.
Mezitím 1 velké jablko oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na pomoučněném válu rozválíme těsto na plát a potom plát těsta vložíme do koláčové formy. Těsto vychází na malý koláč o průměru asi 16 cm. Forma se většinou nemusí vymazávat, protože těsto je dost máslové. Na těsto poklademe plátky oloupaného jablka a posypeme vanilkovým cukrem.
Koláč pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou s trochou rumu. Francouzský křehký jablečný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.