Focaccia s medvědím česnekem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 330 g vody
- lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 45 g panenského olivového oleje
- 470-490 g hladké mouky
- 10 g droždí
- hrst medvědího česneku
- olej na pokapání těsta na plechu
- popř.naložená sušená rajčata na povrch focaccie před pečením
Postup Focaccia s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Z vody, cukru, droždí a trochu mouky z odváženého množství umícháme kvásek, který necháme asi 30 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme poměrně řídké těsto. Robotem jsem nechala propracovávat asi 8-10 minut, až se těsto za hákem táhlo v provazech. Teprve potom jsem přisypala drobně krájený česnek a nechala vmísit do těsta.
Všechno těsto po uhnětení vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho necháme 1-2 hodiny nakynout, než zdvojnásobí objem.
Teprve potom ho vyklopíme na olejem potřený plech nebo plech s pečící fólií. Opatrně ho prsty roztáhneme po celé ploše plechu – jde to dobře, vykynuté těsto je mastné od oleje z misky a tak na prsty nelepí.
Celou plochu těsta pokapeme olivovým olejem (použila jsem voňavý olej z doma nakládaných sušených rajčat), prsty naděláme do těsta hlubší důlky a povrch lehce posypeme hrubozrnnou solí – navíc jsem dala ta sušená rajčata. Necháme vykynout (asi 40-60 min) a upečeme v dobře vyhřáté troubě (180°C/asi 35 minut). Focaccia je měkounká a lehká, se střídou jako krajkovím, voní lehce česnekem, olivami, rajčaty i tymiánem. Výborná i druhý den po upečení.