Filet z tresky s vinnou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- asi 500 g filetů z tresky
- sůl
- bílý pepř
- na omáčku:
- asi 3 lžíce vody
- půl hrnku bílého vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 šalotky
- cca 150 g másla
- 3 žloutky
- chilli koření
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
Postup Filet z tresky s vinnou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme omáčku. V kastrůlku si svaříme vodu, víno a protlak. Přidáme nakrájenou šalotku a na mírném ohni zredukujeme. Poté necháme vychladnout a přecedíme do větší mísy.
Připravíme si vodní lázeň. Do zredukované a přecezené šťávy přidáme žloutky a smícháme. Ve vodní lázni poté mícháme metličkou asi 4 minutky do zhoustnutí. Odstavíme a zašleháváme tenký pramínek rozpuštěného másla. Šleháme metličkou a dochutíme šťávou z půlky citronu, solí a pepřem.
Na ozdobu a ostrost jsem přidala i chilli. Tresku jsem jen osolila a opepřila. Osmahla na oleji s máslem.
Podávala jsem s česnekovou rýží na víně. Na oleji zpěním 3 šalotky, přidáme nasekaný česnek (3 stroužky) a přisypeme hrnek rýže. Podlijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka. Nakonec přidáme víno (deci bílého) a vaříme doměkka.