Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1000 g hovězí kližky
sůl
mletý černý pepř
hladká mouka
100 g sádla
4 velké cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce vinného octa
4 morkové kosti
1 lžička drceného kmínu
2 bobkové listy
2 vídeňské párky (nebo klobásy, šunka)
4 vejce
1 lžíce majoránky
2 stroužky česneku
krajíc tmavého chleba

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Pak ho přiměřeně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme polovinu sádla a maso na něm po částech ze všech stran opečeme.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso vyndáme na misku, do výpeku přidáme zbylé sádlo a cibuli osmažíme dohněda. Pak přisypeme papriku, krátce ji orestujeme a vmícháme rajský protlak a ocet. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme morkové kosti a vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. Vsypeme kmín a bobkový list a pomalu dusíme.

  3. Klobásu prohřejeme ve vodě (pokud dáte párky, opečte je na pánvi). Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a zchladlá opatrně rozkrájíme na čtvrtiny.

  4. Když je maso měkké, vyjmeme kosti a guláš podle potřeby zahustíme strouhaným chlebem. Dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme pokrájené párky nebo klobásu (můžeme použít i kusy šunky) a vše chvíli povaříme.

  5. Podáváme s vejci a kyselými okurkami. Vhodnou přílohou je pečivo nebo knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!