Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1000 g hovězí kližky
- sůl
- mletý černý pepř
- hladká mouka
- 100 g sádla
- 4 velké cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce vinného octa
- 4 morkové kosti
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 vídeňské párky (nebo klobásy, šunka)
- 4 vejce
- 1 lžíce majoránky
- 2 stroužky česneku
- krajíc tmavého chleba
Postup Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Pak ho přiměřeně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme polovinu sádla a maso na něm po částech ze všech stran opečeme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso vyndáme na misku, do výpeku přidáme zbylé sádlo a cibuli osmažíme dohněda. Pak přisypeme papriku, krátce ji orestujeme a vmícháme rajský protlak a ocet. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme morkové kosti a vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. Vsypeme kmín a bobkový list a pomalu dusíme.
Klobásu prohřejeme ve vodě (pokud dáte párky, opečte je na pánvi). Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a zchladlá opatrně rozkrájíme na čtvrtiny.
Když je maso měkké, vyjmeme kosti a guláš podle potřeby zahustíme strouhaným chlebem. Dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme pokrájené párky nebo klobásu (můžeme použít i kusy šunky) a vše chvíli povaříme.
Podáváme s vejci a kyselými okurkami. Vhodnou přílohou je pečivo nebo knedlík.