Fenyklový salát s pomerančem a lískovými oříšky
Recepty, SalátySuroviny
- 1 bulva fenyklu nakrájená na tenké plátky
- 2 pomeranče
- 2 lžíce šťávy z biocitronu
- ¼ hrnku zelených oliv
- ⅓ hrnku lískových oříšků
- 2-3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl, čerstvě namletý pepř
Postup Fenyklový salát s pomerančem a lískovými oříšky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nakrájíme fenykl. Bulvu rozkrojíme napůl, vyřízneme tvrdé jádro, položíme rozkrojenou stranou na prkénko a krájíme na tenké nudličky. Rozhodně použijte fenykl celý, tzn. včetně zelených částí!
Přendáme do mísy a smícháme s citronovou šťávou.
Okrájíme kůru z pomerančů a vykrájíme jednotlivé měsíčky (bez slupky) a přidáme k fenyklu.
Do salátů přidáme olivy (můžeme lehce nasekat), olivový olej a sůl a pepř podle chuti.
V pánvi na sucho opražíme lískové oříšky (do rozpálené pánve - bez oleje - je nasypeme v jedné vrstvě a občas s pánví pořádně zatřeseme, aby se opražily ze všech stran. Když začínají vonět a hnědnout, vypneme sporák a necháme je dojet“. Pozor, aby se nepřipálily, je to raz dva!).
Salát posypeme oříšky a můžeme podávat.