Fazolový věnec

Recepty, Ostatní

Suroviny

500 g hladké mouky
200 g ve slupce vařených brambor
½ balíčku sušeného (nebo 20 g čerstvého) droždí
400 g vařených červených fazolí
2 stroužky česneku
100 g suchého maďarského salámu
20 ml oleje
pepř
sůl
cca 250 ml vody
Na potření:
3 lžíce vody
20 ml oleje

Postup přípravy receptu

  1. V mise premiešame múku, droždie, čierne korenie, soľ, sekaný cesnak, olej a vodu. Pokiaľ použijeme čerstvé droždie, najprv ho rozpustíme vo vode. Vymiesime na hladké cesto. Potom do cesta už len vareškou zapracujeme fazuľu, nadrobno narezanú salámu a na jemno nastrúhané zemiaky. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú vyšúľame na dlhý valček s priemerom asi 3 cm. Spletieme do vrkoča. Kraje spojíme a vytvoríme veniec. Prenesieme ho na vymastený plech. Necháme ešte 15 min podkysnúť.

  3. Na potretie zmiešame olej s vodou a celý veniec pomastíme. Počas pečenia potretie opakujeme ešte 2x.

  4. Veniec vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200°C a ihneď znížime teplotu na 180°C. Pečieme dozlata.

  5. Podávame teplé so zeleninou alebo vychladnuté.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!