Fazolový věnec
Recepty, OstatníSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 200 g ve slupce vařených brambor
- ½ balíčku sušeného (nebo 20 g čerstvého) droždí
- 400 g vařených červených fazolí
- 2 stroužky česneku
- 100 g suchého maďarského salámu
- 20 ml oleje
- pepř
- sůl
- cca 250 ml vody
- Na potření:
- 3 lžíce vody
- 20 ml oleje
Postup Fazolový věnec
Postup přípravy receptu
-
V mise premiešame múku, droždie, čierne korenie, soľ, sekaný cesnak, olej a vodu. Pokiaľ použijeme čerstvé droždie, najprv ho rozpustíme vo vode. Vymiesime na hladké cesto. Potom do cesta už len vareškou zapracujeme fazuľu, nadrobno narezanú salámu a na jemno nastrúhané zemiaky. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti a každú vyšúľame na dlhý valček s priemerom asi 3 cm. Spletieme do vrkoča. Kraje spojíme a vytvoríme veniec. Prenesieme ho na vymastený plech. Necháme ešte 15 min podkysnúť.
Na potretie zmiešame olej s vodou a celý veniec pomastíme. Počas pečenia potretie opakujeme ešte 2x.
Veniec vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200°C a ihneď znížime teplotu na 180°C. Pečieme dozlata.
Podávame teplé so zeleninou alebo vychladnuté.