Fazolové sádlo
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 300 g vařených velkých bílých fazolí
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce oleje (kokosového - ale klidně i jiného)
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- muškátový oříšek
- ---------
- 2 menší cibule
- necelá polovina celerové bulvy
- 3 lžíce sojové omáčky
- olej
Postup Fazolové sádlo
Postup přípravy receptu
-
Den předem namočíme fazole do vody a necháme stát do druhého dne. Pak vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do měkka.
Než se fazole uvaří, nakrájíme cibuli a celer na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a až spejchne, tak i nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme sojovkou, promícháme a necháme vychladnout.
Uvařené vychladlé fazole i s trochou vody okořeníme muškátem, Tebi droždím, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, olej a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Vmícháme opečenou cibulku s celerem. Ochutnáme a ještě případně dosolíme, přidáme trošku sojovky, droždí....
Necháme vychladit v lednici a pak mažeme na chleba. Posypeme třeba sušenou cibulkou nebo pažitkou či lahůdkovou cibulkou.