Fazolové sádlo

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

300 g vařených velkých bílých fazolí
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2 lžíce oleje (kokosového - ale klidně i jiného)
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citrónové šťávy
sůl
mletý pepř
kmín
muškátový oříšek
---------
2 menší cibule
necelá polovina celerové bulvy
3 lžíce sojové omáčky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme fazole do vody a necháme stát do druhého dne. Pak vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do měkka.

  2. Než se fazole uvaří, nakrájíme cibuli a celer na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a až spejchne, tak i nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme sojovkou, promícháme a necháme vychladnout.

  3. Uvařené vychladlé fazole i s trochou vody okořeníme muškátem, Tebi droždím, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, olej a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Vmícháme opečenou cibulku s celerem. Ochutnáme a ještě případně dosolíme, přidáme trošku sojovky, droždí....

  4. Necháme vychladit v lednici a pak mažeme na chleba. Posypeme třeba sušenou cibulkou nebo pažitkou či lahůdkovou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!