Fajnové tvarohové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
120 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
180 hladké mouky
špetka soli
2 lžíce smetany (l kelímeček smetany do kávy)
Náplň:
125 g tvarohu (půlka vaničky nebo kostky)
1 bílek
1/2 vanilkového cukru
2 lžíce šťávy z citronu
Na dohotovení:
citronový džem (pomerančový nebo meruňkový)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo utřeme s cukry a žloutkem do pěny, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme zabalené do folie zatuhnout do lednice. Asi po hodině ho vyndáme, rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček a odkrajujeme stejné kousky. Z těch pak v dlaních vytvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

  2. V každé vytlačíme zátkou od vína důlek, který vyplníme náplní. Při důlkování si pomáháme tak, že zátku vždy namočíme do mouky, aby se nám nelepila. Na náplň ušleháme z bílku sníh pak ještě našleháme s cukrem a nakonec do sněhu lehce přimícháme tvaroh. Při pokládání na plech počítejte s ním, že pečením nabydou na dvojnásobek.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15-20 minut. Po upečení ještě horkou tvarohovou náplň potřeme rozehřátým džemem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!