Fajnové tvarohové koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
- 180 hladké mouky
- špetka soli
- 2 lžíce smetany (l kelímeček smetany do kávy)
- Náplň:
- 125 g tvarohu (půlka vaničky nebo kostky)
- 1 bílek
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 lžíce šťávy z citronu
- Na dohotovení:
- citronový džem (pomerančový nebo meruňkový)
Postup Fajnové tvarohové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Máslo utřeme s cukry a žloutkem do pěny, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme zabalené do folie zatuhnout do lednice. Asi po hodině ho vyndáme, rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček a odkrajujeme stejné kousky. Z těch pak v dlaních vytvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
V každé vytlačíme zátkou od vína důlek, který vyplníme náplní. Při důlkování si pomáháme tak, že zátku vždy namočíme do mouky, aby se nám nelepila. Na náplň ušleháme z bílku sníh pak ještě našleháme s cukrem a nakonec do sněhu lehce přimícháme tvaroh. Při pokládání na plech počítejte s ním, že pečením nabydou na dvojnásobek.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15-20 minut. Po upečení ještě horkou tvarohovou náplň potřeme rozehřátým džemem.