Džuveč (djuveč) Monastýr
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g míchaného mletého masa
- 2 větší cibule
- 1 vejce
- 320 ml sterilizované kapie(Pepper stripes)
- 100 ml sterilizovaných oloupaných rajčat (Tomatoes chope)
- 3 střední brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 malý rajčatový protlak
- 200 ml rýže
- 1 lilek(nebo cuketa)
- 200 ml hovězího vývaru(může být z kostky)
- pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- olej na osmažení masových kuliček
- strouhanka dle potřeby
- pažitka(petrželka)
- strouhaný sýr(nemusí být)
- sůl
Postup Džuveč (djuveč) Monastýr
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme masové kuličky-mleté maso osolíme, opepříme, dáme vajíčko a smícháme, pokud by masa byla řídká, dáme strouhanku podle pořeby, vytvarujeme kuličky, velké jako játrové knedlíčky do polévky a osmažíme je v hrnci na malém množství oleje ze všech stran a hotové vyndáme do misky.
Na ten samý olej dáme nahrubo nakrájenou cibuli, necháme je zpěnit, přisypeme mletou papriku kterou také zpěníme, zalijeme 100 ml vývarem, přidáme rajčata, papriky, lilek s bramborami pokrájené na kostky, vysypeme rýži(já měla uvařenou zbylou) a všechno dusíme do měkka, asi 20 minut.
Pak dáme další vývar, rajčatový protlak, česnek, dochutíme pepřem, osolíme, přidáme osmažené kuličky, vše promícháme a dusíme tak dlouho, až se nám zredukuje tekutina asi tak, jako mokřejší rizzoto a zasypeme pažitkou.
Na talíři ozdobíme a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.