Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 750 g vepřové plece nebo libové krkovice
- 2 cibule
- 8 větších brambor
- 2-3 bílé papriky
- 3 velká masitá rajčata
- dvě hrsti zelených fazolek
- cca 200 g bílého hlávkového zelí
- 1/2 cukety
- 1 malý rajčatový protlak (cca 2 PL)
- čerstvá saturejka
- 1 PL mletá sladké papriky
- 1 KL koření čubrica (lze vynechat)
- mletý pepř
- olej + sůl
Postup Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)
Postup přípravy receptu
-
Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno,papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.
Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa. Troubu předehřejte na 200-220°C.
Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte na dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.