Dýňový tvarohový koláč bez cukru

Recepty, Moučníky

Suroviny

forma ø 21 cm
Korpus:
150 + 50 g drcených ovesných vloček
40 g kokosového tuku
120 g přezrálého banánu
1 lžíce kakaa
¼ lžičky tlučeného hřebíčku (někdo rád nemá – nedá)
Náplň:
200 g dýně bez slupky (hokaido)
1 lžička kokosového tuku
500 g měkkého polotučného tvarohu
80 g přezrálého banánu
2 vejce
30 g javorového sirupu
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
citronová kůra z ½ citronu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 190 ⁰C, plech vyložte pečícím papírem. Dýni nakrájejte na drobné kostky a promněte s kokosovým tukem. Vložte do trouby a pečte doměkka.

  2. 150 g drcených vloček promixujte s banánem, kokosovým tukem, kakaem, příp. hřebíčkem. Vpracujte do směsi zbytek vloček.

  3. Vyložte formu pečícím papírem – jak dno, tak okraje. Troubu ztlumte na 170 ⁰C.

  4. Na dno formy rozetřete hmotu na korpus. Rovnoměrně uhlaďte.

  5. Připravte si náplň. Vychladlou dýni promixujte s tvarohem, javorovým sirupem, škrobem, citronovou kůrou a banánem. Přimíchejte vejce.

  6. Na korpus nalijte směs a pečte v troubě tak dlouho, dokud se nepřestane prostředek vlnit.

  7. Doporučuji podávat posypaný ořechy, nejlépe pekanovými. Pro ty, kteří si bez výčitek dopřejí sladké, můžu jedině doporučit ořechy opražené s cukrem, pěkně zkaramelizovaným, anebo přelijte kousek koláče slaným karamelem a posypte oříšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!