Dýňový tvarohový koláč bez cukru
Recepty, MoučníkySuroviny
- forma ø 21 cm
- Korpus:
- 150 + 50 g drcených ovesných vloček
- 40 g kokosového tuku
- 120 g přezrálého banánu
- 1 lžíce kakaa
- ¼ lžičky tlučeného hřebíčku (někdo rád nemá – nedá)
- Náplň:
- 200 g dýně bez slupky (hokaido)
- 1 lžička kokosového tuku
- 500 g měkkého polotučného tvarohu
- 80 g přezrálého banánu
- 2 vejce
- 30 g javorového sirupu
- 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
- citronová kůra z ½ citronu
Postup Dýňový tvarohový koláč bez cukru
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 190 ⁰C, plech vyložte pečícím papírem. Dýni nakrájejte na drobné kostky a promněte s kokosovým tukem. Vložte do trouby a pečte doměkka.
150 g drcených vloček promixujte s banánem, kokosovým tukem, kakaem, příp. hřebíčkem. Vpracujte do směsi zbytek vloček.
Vyložte formu pečícím papírem – jak dno, tak okraje. Troubu ztlumte na 170 ⁰C.
Na dno formy rozetřete hmotu na korpus. Rovnoměrně uhlaďte.
Připravte si náplň. Vychladlou dýni promixujte s tvarohem, javorovým sirupem, škrobem, citronovou kůrou a banánem. Přimíchejte vejce.
Na korpus nalijte směs a pečte v troubě tak dlouho, dokud se nepřestane prostředek vlnit.
Doporučuji podávat posypaný ořechy, nejlépe pekanovými. Pro ty, kteří si bez výčitek dopřejí sladké, můžu jedině doporučit ořechy opražené s cukrem, pěkně zkaramelizovaným, anebo přelijte kousek koláče slaným karamelem a posypte oříšky.