Dýňový perník
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g jemně nastrouhané dýně
- 140 g cukru krupice
- 2 vejce
- 60 ml oleje
- cca 220 g polohrubé mouky, dle vodnatosti dýně
- 1 prášek do perníku
- Dále dle chuti:
- kakao
- čokoláda
- ořechy
- kokos
- marmeláda, džem, povidla
- čokoládová poleva
Postup Dýňový perník
Postup přípravy receptu
-
Do mísy najemno nastrouháme očištěnou dýni, přidáme vejce s cukrem a vše dobře promícháme. Dále přilijeme olej, přisypeme mouku s kypřidlem a opět vše dobře promícháme. Pokud chceme perník tmavý, kakaový, nahradíme část mouky kakaem. Do těsta dle chuti můžeme přidat a tím perník i dochutit nasekanými ořechy, čokoládou nebo strouhaným kokosem.
Pečeme v kulaté formě o průměru 22-24 cm, v předehřáté troubě na 170 stupňů nebo v remosce cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí.
Po zchladnutí můžeme perník prokrojit a pomazat marmeládou dle chuti, polít čokoládovou polevou nebo nejprve potřít povidly a pak přelít čokoládou, posypat dle chuti kokosem nebo ořechy. Vše uděláme podle toho, jak nám perník nejvíce chutná.
Perník je velmi jednoduchý, rychlý, nadýchaný a díky dýni i hezky vláčný.