Dýňové rizoto

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

kulatozrnná rýže (arborio, carnaroli)
silnější plátek másla
1 cibule (nebo 2 šalotky)
1/2 dýně
suché bílé víno
kuřecí vývar
pepř
parmazán (já pužívám Gran moravia)

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zesklovatit cibuli nadrobno. Přidat očištěnou dýni na kostičky, opékat asi 5min.

  2. Přisypat rýži (předtím neproplachovat, ztratila by škrob, který je nutný k vytvoření krémovité konzistence pokrmu), opět pár minut opékat (začne průhlednět).

  3. Zalít vínem (cca 2,5 dcl - prostě aby bylo vše ponořené). Až se víno odpaří, dolívat vývar, vždy jen tolik, aby byla vidět hladina, až se odpaří, znovu dolít, a takto několikrát - dokud není rýře měkká a zároveň na skus (trvá to 15-20min). Sem tam zamíchat (dle typu nádobí, v kterém se vaří).

  4. Na závěr vsypat a vmíchat nastrouhaný sýr, opepřit čerstvě mletým pepřem. Možno podávat s kopečkem zakysanky a něčím zeleným (ideálně petrželka, neměla jsem...).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!