Maminčiny medové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80 g medu
- 60 g másla
- 160 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kávová lžička jedlé sody
- Krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 25 dkg másla
- 20 dkg práškového cukru
- rum
- rybízová marmeláda na promazání
- Poleva:
- 300 g cukru moučka
- 3 lžíce vařícího mléka nebo horké vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup Maminčiny medové řezy
Postup přípravy receptu
-
Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 kávovou lžičku jedlé sody.
V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí.
Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby nám těsto netuhlo, tak dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů, z nich vyválíme pláty a upečeme je na pečícím papíru – jde to rychle.
Nyní připravíme krém: V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru puding, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Po odstavení tam zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se nám neudělal škraloup, tak s kaší buď po chvilkách mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí.
Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudingovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dejte pozor, aby rum nebyl studený, např. z ledničky, krém by se mohl srazit. Krém je velmi jemný a dobrý.
Nyní začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.
Tu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou, ale to už se dnes málokomu chce. Poleva musí být hladká a lesklá.
Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.