Maminčiny medové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
80 g medu
60 g másla
160 g práškového cukru
2 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička jedlé sody
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr
2 žloutky
25 dkg másla
20 dkg práškového cukru
rum
rybízová marmeláda na promazání
Poleva:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka nebo horké vody
2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 kávovou lžičku jedlé sody.

  2. V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí.

  3. Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby nám těsto netuhlo, tak dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů, z nich vyválíme pláty a upečeme je na pečícím papíru – jde to rychle.

  4. Nyní připravíme krém: V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru puding, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Po odstavení tam zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se nám neudělal škraloup, tak s kaší buď po chvilkách mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí.

  5. Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudingovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dejte pozor, aby rum nebyl studený, např. z ledničky, krém by se mohl srazit. Krém je velmi jemný a dobrý.

  6. Nyní začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.

  7. Tu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru dáme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou, ale to už se dnes málokomu chce. Poleva musí být hladká a lesklá.

  8. Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!