Dýňová polévka s jablky a sýrovo - tymiánové tousty
Recepty, PolévkySuroviny
- 30 g másla + na tousty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku na plátky
- kousek strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1 kg dýně (zbavené semen, oloupané a nakrájené na kousky)
- 300 g jablek (oloupaných, jadřinců zbavených a na kousky nakrájených)
- 1,5 l kuřecího vývaru
- sůl
- 8 plátků toustového chleba
- 1 lžíce Dijonské hořčice
- strouhaný tvrdý sýr
- tymián čerstvý nebo sušený
Postup Dýňová polévka s jablky a sýrovo - tymiánové tousty
Postup přípravy receptu
-
Polovinu másla rozpusťte v hrnci, pak na něm osmahněte jemně pokrájenou cibuli a plátky česneku.
Po třech minutách přidejte zázvor a nové koření a za stálého míchání ještě minutu opékejte.
Přidejte dýni a jablka a za občasného míchání je nechte přiklopené v hrnci pustit vůni. Po zhruba 10 minutách přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat, aby vše změklo.
Rozmixujte a podle potřeby dosolte.
Polévku podávejte ozdobenou smetanou a petrželkou a s tousty: chleby namažte máslem, hořčicí, posypte tymiánem a strouhaným sýrem. Dejte na pět až deset minut zapéct do trouby.