Dýně s kořenovou zeleninou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g dýně - oloupané
- 40 g petržele
- 60 g celeru
- 60 g mrkve
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžic oleje
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 1 smetana ke šlehání
- cca 2 dl zeleninového vývaru
- hladká mouka dle potřeby
- sůl
- cukr krupice
- ocet
Postup Dýně s kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji orestovat.
Pak přidáme na kostky pokrájenou dýni, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka.
Když je zelenina měkká, vyndáme kuličky koření s bobkovým listem a vše rozmixujeme (pokud nám nevadí v omáčce zelenina, nemusíme mixovat vůbec).
Do omáčky nalijeme smetanu, dle potřeby zahustíme troškou mouky rozmíchané v malém množství vody, hustotu zredukujeme i vývarem dle potřeby, vše necháme provařit a nakonec dochutíme solí, cukrem a octem.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami, rýží... a přidat k ní můžeme i plátek vařeného nebo přírodně upraveného masa.