Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

Recepty, Cukroví

Suroviny

Světlé linecké těsto:
225 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička strouhané citrónové kůry
150 g másla
1 žloutek
2 lžíce zakysané smetany
nepečené tmavé těsto:
175 g moučkového cukru
100 g kakaa
50 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků
1 lžička strouhané citrónové kůry
50 g másla
tuzemák dle chuti a potřeby
na slepení:
rybízový džem
poleva:
300 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžíce citrónové šťávy
na dozdobení:
kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte pečená linecká kolečka: mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, zakysku“ (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta.

  2. Bochánek krátce přehněte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova (při 175°C cca 8 až 10 minut).

  3. Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené lískáče“, citrónovou kůru a vše promíchejte. Sypký základ propracujte s měkkým máslem, Tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet.

  4. Na válu poprášeném moučkovým cukrem z ní pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým kouskem trochou pikantního rybízového džemu.

  5. Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu.

  6. Užitečný tip: při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty;lze je stlačit či naopak roztlačit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!