Cuketové palačinky z kefíru
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 300 g cukety (2 malé cukety do 5 cm síly)
- 1 KL soli
- 3 vejce
- 300 ml kefíru (nebo kyšky, podmáslí)
- cca 200 g hladké mouky
- 1/2 KL jedlé sody
- lžíce pokrájené plocholisté petržele
- olej na smažení
- --------
- zakysaná smetana (creme fraiche)
Postup Cuketové palačinky z kefíru
Postup přípravy receptu
-
Cukety i se slupkou nastrouháme na hrubším struhadle, posolíme, promícháme a necháme odstát. Po deseti minutách je důkladně vymačkáme - vodu z nich vylijeme (je dost slaná).
Přidáme vejce, kefír, petržel, v případě potřeby ještě dosolíme, metlou prošleháme a postupně zašleháme mouku promíchanou s jedlou sodou. Je dobré - jako u jiných palačinek - nechat těsto, které by mělo být husté jako na lívance, alespoň čtvrt hodiny odstát.
Postupně na trošce oleje smažíme - těsto nalijeme sběračkou na pánev a oblou částí lžíce rozetřeme po celé ploše. Hotové palačinky podáváme se zakysanou smetanou.