Dvojí výpečky s kedlubnovo-celerovým zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřového bůčku
- 300 g uzené krkovice nebo bůčku
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1-2 lžíce sádla
- kmín
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- ----
- 300 celeru
- 300 g kedlubny
- 1 větší brambora
- 1/2 pórku
- 120 g špeku
- velká cibule
- trošku oleje
- kmín
- sůl
- vinný ocet
- cukr
Postup Dvojí výpečky s kedlubnovo-celerovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Nakrájíme syrový bůček na kostky, cibuli na proužky a česnek na plátky. Promícháme s kořením a dáme společně se sádlem do pekáčku. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme na 180 stupňů do poloměkka.
V této fázi přidáme nakrájené uzené a podle potřeby podléváme. Přikryjeme a dopečeme do měkka. Občas promícháme a poléváme výpekem.
Mezitím nastrouháme celer a kedlubnu na hrubo a brambor na jemno. Na trošce oleje orestujeme nakrájený pórek na tenká kolečka. Po chvíli přidáme celer a kedluben.
Přidáme kmín, sůl a brambor. Podlijeme tak těsně pod okraj zeleniny vodou a vaříme do měkka, ale nesmí se rozvařit. Občas promícháme.
Než se zelí uvaří, nakrájíme špek a cibuli na kostičky. Špek rozškvaříme a přidáme cibuli. Restujeme do zlatova.
Hotové zelí promastíme připravenou cibulkou, dochutíme octem, cukrem, případně solí. Podáváme s výpečky a různými druhy knedlíků, polité výpekem.